Благоевград - резултати, сравнения и съвети на специалисти

сряда 07 октомври 2015
Благоевград - резултати, сравнения и съвети на специалисти

Национална кампания за проучване здравето на българина
„За нашето здраве“ излезе с резултати от Благоевград
В Благоевград най-вече се оплакват от проблеми с кръвообращението и отслабен имунитет

На 2-ри октомври, петък, на площад “Георги Измирлиев” в Благоевград, се проведе деветата, предпоследна поред анкета от Националната кампания за проучване здравето на българина „За нашето здраве“.

Първите 8 спирки на проучването бяха в Бургас, Стара Загора, Варна, Русе, Пловдив, Велико Търново, Сандански и Плевен.

Успоредно с анкетата за самопопълване на място, се провежда и електронен еквивалент на проучването - представително изследване на адрес www.ahd.bg, което всеки може да попълни онлайн. “Отделете една минута от времето си за попълване на анкетата и дайте своя принос за здравето на нацията” - призовават организаторите

През целия ден жителите на Благоевград активно даваха своя принос, като отделиха от времето си и спряха да попълнят анкетните карти.

И предпоследният град в проучването излъчи най-високи нива на страдащите от негативен стрес. 42,7% от анкетираните са отбелязали, че ежедневно са подложени на стрес и напрежение. За сравнение, Варна и Плевен са градовете, чиито жители страдат най-малко от този бич за съвременното ни общество. Добрата новина за благоевградчани е, че само 9% употребяват редовно алкохол. В тази графа убедително водят търновлии с 31,3% анкетирани любители на чашката.

Вредни навици и фактори

Сред факторите, които вредят на цялостното здравословно състояние и се свързват пряко с начина на живот на благоевградчани става ясно, че:

- Подложени на ежедневен стрес са 34,4%;
- 25,8% не се хранят правилно;
- Пушачите са 25,3%.


Определят ли се като здрави благоевградчани?

Със своите 69,1% благоевградчани се нареждат на второ място след варненци, с най-високите проценти сред анкетиратните, които се самоопределят като здрави. Друг положителен резултат за града е факта, че на практика всеки втори /44,4%/ спортува редовно, което е най-високия отчетен резултат до момента по този показател, а 38,8% от анкетираните се хранят здравословно. Благоевград е и първият град, чийто жители в по-голямата си част заявяват, че са запознати с възможностите на профилактиката и превенцията, като част от борбата срещу редица здравословни проблеми. 23,6% от анкетираните нямат нито един положителен отговор при въпросите за свързани с тютюнопушенето, алкохол, неправилно хранене, обездвижване.

От какво се оплакват хората във Благоевград?

36,8 % на възраст 36-45 години споделят, че страдат от студени крайници и имат проблеми с кръвообращението.

 В основата на тези проблеми е нарушеното оросяване на крайниците и мозъка, което може да е причинено от хормонален дисбаланс, намалена физическа активност, напредване на възрастта.

Специалистите съветват:

За увеличаване на тонуса и проходимостта на кръвоносните съдове се приемат хранителни добавки с екстракт от Гинко билоба. Листата от екзотичното дърво Гинко Билоба са известни от древността със способността си да влияят върху периферното кръвооросяване. Способността му да разширява капилярната мрежа, дължаща се на високия антиоксидантен и вазодилатиращ ефект го прави ценна алтернатива при терапия на редица заболявания. Гинко Билоба подобрява кръвооросяването на тъканите и снабдяването им с кислород и хранителни вещества. Също така премахва усещането за студени ръце и крака, помага при световъртеж, оказва и коствено влияние за подобряване на съня. Среща се в комбинация с магнезий или екстрат от гроздови семки.

За избягване на други по-сериозни причини за студени крайници е добре да се посъветвате с Вашия лекар.

33,3% от анкетираните на възраст 36-45 години, страдат от отслабен имунитет и чести простудни заболявания.

Най-честите причини за тези проблеми са: стрес, непълноценно хранене, недоспиване, обездвижване или сезонни причини като вирусите, които всяка година се развиват в нови щамове.

Най-засегнатите от простудни заболявания са децата, особено тези, които посещават детски заведения, където се заразяват взаимно по въздушно-капков път, а най-уязвими са децата с по-нисък имунитет.

Ето какво съветват специалистите за профилактика и превенция на грипни и простудни състояния:

 Важно е да се приемат имуностимулатори, витамини и много течности. Помещенията трябва често да се проветряват, а разходките на чист въздух са от особено голямо значение.

За подсилване на имунитета, на помощ идват и много природни продукти, като повечето от тях са добре познати. С техния регулярен прием, дори да се разболеем, може да се справим по-бързо с настинката или грипа и да се възстановим по-лесно, без усложнения.

Част от тези природни продукти са: черен бъз, бетаглюкани, шипка, ехинация.

Черният бъз се причислява към групата на суперплодовете и е наречен Царица на българските билки. Още преди години народният лечител Петър Димков го препоръчва за подсилване на имунната система при грип, простуда, възпалено гърло, назални и ушни възпаления, при кашлица - за по-лесно изчистване на бронхиалните секрети. Според него това е най-силната билка за подсилване на имунитета. Ефектът на черния бъз основно се свежда до това, че вирусът не може да се фиксира върху клетката и при това положение той не може да проникне и да се размножава. Друго полезно действие е, че се стимулират някои от елементите на клетъчния имунитет, които директно подтискат и унищожават причинителите на инфекции - вирусите и бактериите. Напълно доказано е с научни средства, че черният бъз притежава антиоксидантни свойства. Aнтиоксидантен ефект има и шипката, тъй като тя е изключително богата на витамин C.

Посъветвайте се с Вашия лекар в началото на грипния сезон. Не прибягвайте всеки път до антибиотици, защото причинителите са вируси, а те не се лекуват с антибиотик.

Последната спирка на проучването е на 6-ти октомври, вторник, в София.

Кампанията се осъществява с подкрепата на Български фармацевтичен съюз.

Асоциацията на Производителите и Вносителите на Хранителни Добавки в България (АПВХДБ) е създадена през 2004 г. и обединява 25 от водещите производители и вносители на хранителни добавки, които представляват 80% от българския пазар.

АПВХДБ е член на EHPM (Европейска Федерация на Асоциациите на Производители на Продукти за Здравето) и IADSA (Международен Алианс на Асоциациите на Хранителните Добавки).

Основната цел, която си поставя Асоциацията с проучването “За нашето здраве” е, да постави на фокус темата за здравето пред всеки един българин и да провокира в него разбиране и желание за профилактика и превенция, чрез физическа активност, рационално хранене и приемане на натурални екстракти под формата на хранителни добавки. Комбинацията от тези три активности, се оказва най-прекият и безболезнен път към намаляване факторите, водещи до заболявания и повишава жизнеността и здравето на нацията, както от своя страна недвусмислено доказват статистическите данни при най-здравите народи в Европа.