Oфициални резултати от проучване на здравето на българина "За нашето здраве"

четвъртък 05 ноември 2015
Oфициални резултати от проучване на здравето на българина "За нашето здраве"

Два пъти повече българи предпочитат да се лекуват с пририродни екстракти под формата на хранителни добавки вместо с медикаменти


12% процента от българите не се разболяват и нямат оплаквания до дълбока старост. Специалисти търсят техния профил.

На 4-ти ноември на пресконференция бяха обявени резултатите от Национално проучване “За нашето здраве”, инициирано от Асоциацията на Производителите и Вносителите на Хранителни Добавки в България (АПВХДБ). Кампанията, която стартира в началото на м.септември, проучи общественото мнение в Бургас,Стара Загора, Варна, Русе, Пловдив, Велико Търново, Сандански, Плевен, Благоевград и София. Успоредно с анкетата за самопопълване на място в десетте града, се проведе и електронен еквивалент на проучването на адрес http://ahd.bg/bg, което се попълваше онлайн. Целта на проучването на Асоциацията е да постави на фокус темата за здравето пред всеки и да намали факторите, водещи до заболявания.

Ето и резултатите:

От какво най-често се оплаква българинът:
1. Отпадналост, умора и липса на енергия – 37,6%
2. Нервност, раздразнителност и безсъние – 33,8%
3. Проблем със зрението – 32,3%
4. Проблем със ставите и ставния хрущял – 31,4%
5. Проблем със стомаха храносмилането и черния дроб – 21,8%
6. Мускулни схващани и мускулна умора – 20,2%
7. Отслабен имунитет, чести простудни състояния – 19,1%
8. Проблем с косата, кожата и ноктите – 18,6%
9. Проблеми със сърцето и високо кръвно – 18,4 %
10. Проблеми с паметта и концетрацията – 14,2%


Сред вредните фактори, които влошават качеството на живот на сънародниците ни се отличиха:

1. Подложените на ежедневен стрес и напрежение – 48,6%
2. Активните пушачи – 38,0%
3. Тези, които не се хранят здравословно – 34,5%
4. Обездвижени – 28,6%
5.С наднормено тегло – 27,9%
6. Любителите на твърдия алкохол – 9,5%

Интересен е фактът, че 28,1 % от българите предпочитат да се лекуват с прием на природни екстракти и хранителни добавки, в сравнение с 14%, които се лекуват с прием на медикаменти. Въпреки многобройните здравословни проблеми, които имат, по-голямата част от българите осъзнават, че е по-добре да се приемат хранителни добавки и природни екстракти вместо т.нар. тежка артилерия на лекарствените средства и антибиотиците.

От проведеното проучване става ясно, че ¼ от мъжете и всяка трета жена се оплакват от проблеми със ставите.

Повече от половината допитани, биха искали да подобрят качеството си на живот с повече време за почивка, а почти половината от анкетираните докладват, че са подложени на ежедневен стрес и напрежение.

46% споделят, че биха предприели подобряване качеството си на живот като включат в режима си прием на хранителни добавки.

Пресконференцията откри г-н Огнян Радев, Председател на Асоциацията, който сподели: “Инициирахме тази кампания, за да може всеки човек да обърне внимание на начина си на живот, на грижите, които полага за себе си и здравето си.” Той отбеляза, че ръстът на хранителните добавки е 10% на годишна база. Самите производители се самогерулират, покриват ХАССП и изискванията по ИСО. Доц. Д-р Мария Папазова допълни, че зад много от производителите на хранителни добавки стоят научни екипи с дългогодишен опит.

Участие в пресконференицията взе и маг. фармацевт Николай Костов, председател на АСА (Асоциацията на собствениците на аптеки). “Такова проучване, което да пита хората как се чустват, от какво се оплакват досега не е правено. Инициативата е похвална и силно се надявам няма да е единствена.” Той допълни, че в САЩ и в Европа хранителните добавки се продават извън аптечната мрежа и са много достъпни за всички.

Тук е моментът да обърнем внимание на оплакванията с най-висок процент сред анкетираните и да видим какво съветват специалистите.

“Няма стрес, има стресови фактори”, каза д-р Мария Папазова. “Две неща трябва да избере българинът - как да се храни и как да се грижи за здравето си. Въпросът не е дали да приемаме хранителни добавки. Въпросът е кои, как и по колко?”

Д-р Милушева допълни, че здравето е комплексно единство между душа, дух и тяло. А сентенцията “Човек е това, което яде.” вече не може да се разглежда така, тъй като на практика ние не знаем какво ядем. Проучванията в последните години показват, че процентът на полезните вещества, витамините и минералите в храните, които консумираме са паднали драстично, дори клонят към нулата. Именно затова е необходим и прием на хранителни добавки. Хранителната добавка не лекува, тя е едно необходимо допълнение към ежедневното ни хранене, за да се поддържаме в добро здраве и да правим превенция на по-сериозните здравословни проблеми, допълват специалистите.

Както всеки жив организъм, тялото ни е ресурсоемко. За да функционира нормално са му необходими множество елементи и съединения. Липсата и на едно от тях води до нарушаване на баланса. Тялото започва да компенсира тези липси с реакции, които ние наричаме симптоми.

Извода на специалистите е, че трябва да се грижим ежедневно за здравето си. Да осъзнаем кои са вредните фактори, които ни влияят и да започнем превенция срещу резултатите от тези фактори. Погрешно се смята за грижа подтискането на симптомите с медикаменти.

За да се преборим със симптомите на отпадналост, умора, липса на енергия, нервност, раздразнителност и безсъние трябва да насочим вниманието си към трите най-важни компонента за правилното функциониране на организма:

- СЪН; ХРАНЕНЕ; ДВИЖЕНИЕ.

Качеството на всеки един от тях,определя здравословното състояние и продължителността на живота. Ако само един от тези компоненти е нарушен, той влияе на другите два и тялото на човека минава в компенсаторен режим: неефективният сън забавя метаболизма и кара тялото да компенсира с наднормено тегло; обездвижването натрупва плаки и стеснява стените на кръвоносните съдове, което се компенсира с повишаване на кръвното налягане; изтъняващите кръвоносни съдове в следствие лоша храна, тялото ни компенсира с лош холестерол и пр. и пр.

Добрата новина е, че всички тези процеси изискват време до появата на първите симптоми, които ние се хвърляме тепърва да борим. А простата истина е, че лечението на симптомите не решава проблемите ни в дългосрочен план. Трябва да полагаме усилия, да се грижим за здравето си, да го пазим и да сме напълно наясно, че нашето здраве е в нашите ръце и зависи от нашите избори и решенията, които взимаме на ежедневен принцип.

Тази и още много полезна информация ще намерите на страницата на Асоциацията - http://ahd.bg/bg,

АсоциациятанаПроизводителите и Вносителите на ХранителниДобавки в България (АПВХДБ) е създадена през 2004 год. Тя обединява 25 от водещите производителии вносители на хранителни добавки, които представляват 80% от българския пазар.

АПВХДБ е член на EHPM (Европейска Федерация на Асоциациите на Производители на Продукти за Здравето) и IADSA (Международен Алианс на Асоциациите на Хранителните Добавки).

Основната цел, която си поставя Асоциацията с проучването “За нашето здраве”е, да постави на фокус темата за здравето пред всеки един българин и да провокира в него разбиране и желание за профилактика и превенция, чрез физическа активност, рационално хранене и приемане на натурални екстракти под формата на хранителни добавки. Комбинацията от тези три активности, се оказва най-прекият и безболезнен път към намаляване факторите, водещи до заболявания и повишава жизнеността и здравето на нацията, както от своя страна недвусмислено доказват статистическите данни при най-здравите народи в Европа.