Плевен - резултати, сравнения и съвети на специалисти

събота 03 октомври 2015
Плевен - резултати, сравнения и съвети на специалисти

Национална кампания за проучване здравето на българина
„За нашето здраве“ излезе с резултати от Плевен
В Плевен най-вече се оплакват от проблеми с простатата и зрението

На 28-ми септември, петък, на Централен площад в Плевен, се проведе осмата поред анкета от Националната кампания за проучване здравето на българина „За нашето здраве“.

Първите седем спирки на проучването бяха в Бургас, Стара Загора, Варна, Русе, Пловдив, Велико Търново и Сандански.

Успоредно с анкетата за самопопълване на място, се провежда и електронен еквивалент на проучването - представително изследване на адрес www.ahd.bg, което всеки може да попълни онлайн. “Отделете една минута от времето си за попълване на анкетата и дайте своя принос за здравето на нацията” - призовават организаторите

Въпреки дъжда, през целия ден плевенчани активно даваха своя принос, като отделиха от времето си и се спираха да попълнят анкетните карти.

Изненадващо Плевен се изравни с Варна, който досега беше единствения град, чиито жители страдат най-малко от вредното влияние на негативния стрес в ежедневието си – 34,4%. За сравнение - класацията води Велико Търново с почти 46% анкетирани, подложени на стрес. В Плевен обаче, пушачите отново настъпват към челните позиции – 34,4% признават, че са подвластни на вредния навик. Добрата новина за плевенчани е, че само 13% са отговорили положително на въпроса «Употребявате ли алкохол?». Интересното е, че и в тази графа водят търновлии с 31,3% анкетирани любители на чашката.

Вредни навици и фактори

Сред факторите, които вредят на цялостното здравословно състояние и се свързват пряко с начина на живот на плевенчани става ясно, че:

- Равен висок процент пушачи и подложени на ежедневен стрес – 34,4%;

- Равен процент не се хранят правилно и не се движат достатъчно – 23%;

- 13% употребяват алкохол.

Определят ли се като здрави в Плевен?

Плевенчани са първите до момента, които отчетоха най-ниския процент анкетирани, които се смятат за здрави - 46%. За сравнение, всички останали градове надхвърлят 50%, а във Варна, която води класацията, цели 72,7% от анкетираните се самоопределят като здрави. В унисон, в Плевен са най-много и тези, които не се смятат за здрави. Хубавото е, че висок процент сред 25-35 годишните плевенчани изявяват завидно желание да спортуват, а тези между 35 и 45 години биха искали да имат повече време за почивка.

От какво се оплакват хората във Плевен?


Простата

Всеки втори мъж на възраст 45-55 год. в Плевен, се оплаква от проблеми с простата и въпреки масираните информационни кампании, цели 91,3% не знаят, че могат да провеждат профилактика или да вземат превантивно хранителни добавки срещу този проблем. При дамите се оказва, че всяка четвърта жена на възраст 35-45 г. има проблеми с уринарния тракт, като и тук 84,2% не знаят, че могат да си помогнат с помощта на природни екстракти и хранителни добавки.

Едно от последните национални проучвания сочи, че проблеми с простатата имат 24% от мъжете над 40 г., 50% от мъжете над 50 г. и 80% от мъжете над 60 г.

Какво всъщност се случва - поради дисбаланс в мъжките хормони, в простатната жлеза настъпват изменения - тя нараства и притиска пикочния канал. Така се затруднява уринирането и се намалява еректилната функция. Основните причини са напредване на възрастта, употреба на пикантни храни, кафе, спиртни напитки, тютюнопушене, липса на редовен полов живот, тясно запарващо бельо, продължително стоене в седнало положение.

Статистиката показва, че всеки втори мъж над 50 години има проблеми с простатата - т.нар. доброкачествена простатна хиперплазия. Но в някои случаи проблемът започва да се появява и по-рано - около 35-40 годишна възраст. Навременната грижа, докато симптоматиката (често и затруднено уриниране, уриниране през нощта) все още не е напреднала е много важна, за да се избегне по-сериозна прогресия на простатната хиперплазия, която често води до оперативна намеса.

Най-разпространената и клинично проучвана добавка, която се препоръчва при проблеми с простатата е екстрактът от Сау Палмето, познат и под името Сереноа Репенс. Той спомага за нормална функция на пикочната система и за нормална струя при уриниране, благодарение на съдържащите се в него ценни мастни киселини и стероли. Екстрактът от Сау Палмето има противовъзпалителен ефект и подтиска полиферацията (деленето на клетките). Когато се комбинира с екстракт от коприва положителният ефект върху уринирането и функциите на простатата се засилва.

Друг важен за мъжкото здраве и за простатата микроелемент е цинкът - подпомага поддържането на нормални нива на тестостерон в кръвта и оказва положително влияние върху мъжката потентност и репродуктивната функция.

Специалистите съветват: допълнителна профилактика и превенция с активен двигателен режим, редовно уриниране, приемане на минимум 2 литра течности дневно разделени в малки количества, носене на свободно бельо, което не запарва.

Цистит

Като проблем с уринарния тракт при жените, най-често се явява циститът, причинен от бактерията Ешерихия коли. Най-честата причина е простудата или синдрома на „голият кръст“, като това особено важи за младите жени и момичета, които заради модата не съобразяват облеклото си с изискванията на сезона. Стрес, преумора, отслабен имунитет, нарушена лична хигиена, тясно бельо, често отлагане посещаването на тоалетна при позиви и къпането в замърсени водни басеини също биха могли да доведат до цистит.

Специалистите съветват: при цистит, причинен от бактерията Ешерихия коли, най-често се препоръчва прием на добавки с висококонцентриран екстракт от американска червена боровинка, тъй като в него се съдържат проантоцианидини тип А. Установено е, че само А-тип проантоцианидините имат способността да блокират бактериалното прикрепване по стените на уринарния тракт и така улесняват изхвърлянето на бактериите с потока на урината. Максимално концентрираният екстракт от американска червена боровинка гарантира бърз ефект – още в първите часове след приема.

Освен с червена боровинка профилактика може да се прави с екстракти от тиквено семе, бреза или златна пръчица. При болки и парене задължително се консултирайте с Вашият лекар. Може да се наложи да приемате и други медикаменти към червената боровинка.

На второ място в Плевен, се нареждат хората страдащи от лошо зрение.

Човек получава 90% от информацията през очите, затова проблемен се явява процентът сред анкетираните в гр. Плевен. Тук 42,9% се оплакват от проблеми със зрението. Най-често срещаните причини са: преумора, породена от изкуствена светлина, работа с компютър, сухота, предизвикана от климатици и замърсена околна среда.

За да избегнат ранното поставяне на очила и да облекчат дискомфорта, специалистите съветват плевенчани да спазват строг режим на работа и почивка, да приемат витамини за подпомагане възстановяването на естествените защитни механизми на очите. Такива действия имат Омега мастнитекиселини, витамини А, В2 и Е. Те предпазват от оксидативния стрес. Омега с гинко-билоба спомагат оросяването на очите, но разбира се, най-добре е първо консултацията с очен лекар.

Следващата спирка на проучването е на 2 октомври - петък, в Благоевград.

Кампанията се осъществява с подкрепата на Български фармацевтичен съюз.

Асоциацията на Производителите и Вносителите на Хранителни Добавки в България (АПВХДБ) е създадена през 2004 г. и обединява 25 от водещите производители и вносители на хранителни добавки, които представляват 80% от българския пазар.

АПВХДБ е член на EHPM (Европейска Федерация на Асоциациите на Производители на Продукти за Здравето) и IADSA (Международен Алианс на Асоциациите на Хранителните Добавки).

Основната цел, която си поставя Асоциацията с проучването “За нашето здраве” е, да постави на фокус темата за здравето пред всеки един българин и да провокира в него разбиране и желание за профилактика и превенция, чрез физическа активност, рационално хранене и приемане на натурални екстракти под формата на хранителни добавки. Комбинацията от тези три активности, се оказва най-прекият и безболезнен път към намаляване факторите, водещи до заболявания и повишава жизнеността и здравето на нацията, както от своя страна недвусмислено доказват статистическите данни при най-здравите народи в Европа.