Пловдив - резултати, сравнения и съвети на специалисти

четвъртък 24 септември 2015
Пловдив - резултати, сравнения и съвети на специалисти

Пловдивчани се оплакват най-вече от слаба имунна система и проблеми с косата,
кожата и ноктите

Линк към видеото

На 18-ти септември, петък, на Централния площад в град Пловдив, се проведе петата поред анкета от Националната кампания за проучване здравето на българина „За нашето здраве“.

Първите четири спирки на проучването бяха в Бургас, Стара Загора, Варна и Русе.

Успоредно с анкетата за самопопълване на място, се провежда и електронен еквивалент на проучването - представително изследване на адрес http://ahd.bg/bg, което всеки може да попълни онлайн. Целта на организаторите е, максимален брой анкети да преминат към софтуера за обработване на резултатите. Само тогава, те ще бъдат изчерпателни и ще изобразят максимално точна картина на действителното състояние на здравния статус на българина.

През целия ден, гражданите на Пловдив активно даваха своя принос, като отделиха от времето си и спряха да попълнят анкетните карти.

Оказа се, че Пловдив е петият пореден град, чиито жители намират за най-силно вредното влияние на негативния стрес върху ежедневието си. Единствено във Варна процентът пада под 40, но отново се отличава като най-висок. Пловдивчани отчетоха похвално нисък процент на пушачите – под 20. За сравнение, процентът при водача в листата до момента Бургас е 32,9, във възрастовата група 25-35 годишна възраст. Добри новини тук можем да видим и при редовната употреба на концентриран алкохол – едва 8% от пловдивчани споделят любовта си към чашката.

Вредни навици и фактори

Сред факторите, които вредят на цялостното здравословно състояние и се свързват пряко с начина на живот, при пловдивчани става ясно, че:

- Най-висок процент са подложени на ежедневен стрес – 43,4%;

- Тези, които намират, че не се движат достатъчно са 30,1% от анкетираните;

- 28,3% смятат, че не се хранят правилно;

- 17,7% на възраст 25-45 години пушат.

Определят ли се като здрави пловдивчани?

Интересно е да се отбележи, че както в предишните градове така и болшинството от жителите на града на тепетата се самоопределят като по-скоро здрави – 65,5%. В тази категория до момента убедително води Варна със 72,2%. Друг процент, който прави добро впечатление в Пловдив - 43,3% от анкетираните предпочитат да се справят със здравните си проблеми чрез природни продукти под формата на хранителни добавки, за сметка на 11,5%, които биха посегнали първо към лекарствените продукти. 48,7% от пловдивчани редовно ходят на профилактични прегледи, което ги извежда начело на класацията в тази категория.

От какво се оплакват хората в Пловдив?

50% от анкетираните във възрастовата група 36-45 години в Пловдив, се оплакват от проблеми с имунитета и чести простудни състояния.

Основните причини най-често са стрес, непълноценно хранене, недоспиване, обездвижване, също както и самите вируси, които всяка година се развиват в нови щамове.

От грипни и простудни състояния най-често боледуват децата, като тези с най-нисък имунитет са и най-уязвими.

Ето какво съветват спeциалистите:

За профилактика и превенция на грипни и простудни състояния, е важно да се приемат имуностимулатори, витамини и много течности. Помещенията трябва често да се проветряват, а разходките на чист въздух са от особено голямо значение.

За подсилване на имунитета, на помощ идват и много природни продукти, като повечето от тях са добре познати. С техния регулярен прием, дори да се разболеем, може да се справим по-бързо с настинката или грипа и да се възстановим по-лесно, без усложнения.

Част от тези природни продукти са: черен бъз, бетаглюкани, шипка, ехинация.

Черният бъз се причислява към групата на суперплодовете и е наречен „Царица на българските билки“. Още преди години народният лечител Петър Димков го препоръчва за подсилване на имунната система при грип, простуда, възпалено гърло, назални и ушни възпаления, при кашлица - за по-лесно изчистване на бронхиалните секрети. Според него това е най-силната билка за подсилване на имунитета.

Ефектът на черния бъз основно се свежда до това, че вирусът не може да се фиксира върху клетката и при това положение той не може да проникне и да се размножава в организма. Друго полезно действие е, че се стимулират някои от елементите на клетъчния имунитет, които директно подтискат и унищожават причинителите на инфекции - вирусите и бактериите. Напълно доказано с научни средства е, че черният бъз притежава антиоксидантни свойства. Aнтиоксидантен ефект има и шипката, тъй като тя е изключително богата на витамин C.

Посъветвайте се с Вашия лекар в началото на грипния сезон. Не прибягвайте всеки път до антибиотици, защото причинителите са вируси, а те не се лекуват с антибиотик.

На второ място в Пловдив, се нареждат хората страдащи от проблеми с косата, кожата и ноктите. Всеки четвърти пловдивчанин на възраст от 20 до 45 години, има подобен проблем.

Най-често срещаните причини за това са непълноценното хранене, замърсяването на околната среда, козметични продукти съдържащи парабени, алкохол, силикон и алуминий, тютюнопушене, стрес, дехидратация, излагане на слънце без защита.

За подобряване състоянието на косата, кожата и ноктите, специалистите съветват да включите в хранителния си режим добавки съдържащи комбинацията от жизненоважните минерали калций, магнезий и цинк, Коензим Q10, антиоксиданти, селен.

Препоръчително е посещението при дерматолог.

Комбинацията от калций, магнезий и цинк осигурява грижа за здравето и красотата на всяка жена. Калцият и магнезият са незаменими за структурата на костите, зъбите и кожата, за нормалнотофункциониране на нервната система. Цинкът оказва благотворен ефект върху косата, кожата, ноктите и защитава клетките от оксидативен стрес. Недостигът на цинк може да доведе до косопад, чупливост на ноктите, кожни проблеми и много други неприятни последствия.

Селенът е силен антиоксидант, допринася за здравословния вид на кожата и ноктите.

Коензим Q10 е мощен антиоксидант, който предпазва клетките от оксидативен стрес.

Чуйте интервюто на д-р Добрев ОПЛ в Транспортна болница Пловдив - тук

Следващите спирки на проучването са 23-ти септември, сряда - Велико Търново и 25-септември, петък - Сандански.

Кампанията се осъществява с подкрепата на Български фармацевтичен съюз.

Асоциацията на Производителите и Вносителите на Хранителни Добавки в България (АПВХДБ) е създадена през 2004 г., тя обединява 25 от водещите производители и вносители на хранителни добавки, които представляват 80% от българския пазар.

АПВХДБ е член на EHPM (Европейска Федерация на Асоциациите на Производители на Продукти за Здравето) и IADSA (Международен Алианс на Асоциациите на Хранителните Добавки)

Основната цел, която си поставя Асоциацията с проучването “За нашето здраве”е, да постави на фокус темата за здравето пред всеки един българин и да провокира в него разбиране и желание за профилактика и превенция, чрез физическа активност, рационално хранене и приемане на натурални екстракти под формата на хранителни добавки. Комбинацията от тези три активности, се оказва най-прекият и безболезнен път към намаляване факторите, водещи до заболявания и повишава жизнеността и здравето на нацията, както от своя страна недвусмислено доказват статистическите данни при най-здравите народи в Европа.