Велико Търново - резултати, сравнения и съвети на специалисти

неделя 27 септември 2015
Велико Търново - резултати, сравнения и съвети на специалисти

Национална кампания за проучване здравето на българина
„За нашето здраве“ излезе с резултати от Велико Търново

Жителите на старопрестолния град се оплакват най-вече от проблеми с черния дроб и стомаха и от нервност, раздразнителност и безсъние

На 23-ти септември, сряда, в парк “Марно поле” във Велико Търново, се проведе шестата поред анкета от Националната кампания за проучване здравето на българина „За нашето здраве“.

Първите пет спирки на проучването бяха в Бургас, Стара Загора, Варна, Русе и Пловдив.

Успоредно с анкетата за самопопълване на място, се провежда и електронен еквивалент на проучването - представително изследване на адрес www.ahd.bg, което всеки може да попълни онлайн. “Отделете една минута от времето си за попълване на анкетата и ще дадете своя принос за здравето на нацията” - призовават организаторите.

През целия дъждовен ден, гражданите на Велико Търново активно даваха своя принос, като отделиха от времето си и спряха да попълнят анкетните карти.

Вижте видеото ТУК

Оказа се, че търновци са шампиони по употреба на алкохол и тютюнопушене сред първите шест града от проучването. Единственото успокоение е, че остават още четири града.

31,3% употребяват редовно алкохол (в сравнение напр. с Бургас, където този процент е 5.6) По притеснителното е, че над 70 % не знаят, че могат да приемат природни продукти под формата на хранителни добавки, за да подобрят функцията на черния си дроб.

Всеки втори жител на Велико Търново намира за най-силно вредното влияние на негативния стрес върху ежедневието си – 45,8%. Търновлии поведоха лидера до момента - Бургас, като отчетоха най-висок процент на пушачи – 39,6. За сравнение, в Пловдив само 17,7% от анкетираните са отговорили положително на въпроса «Пушите ли?»На фона на този висок процент, цели 70% от анкетираните в Търново не знаят, че биха могли да си помогнат, като приемат природни продукти под формата на хранителни добавки и така да си набавят необходимото количество витамини и минерали, които се губят при тютюнопушене и подлагане на стрес. Добрата новина - почти 60% от търновлии ходят редовно на профилактични прегледи. Всеки втори казва, че иска да спортува и да започне хранителен режим, но по една или друга причина не го прави.

Вредни навици и фактори

Сред факторите, които вредят на цялостното здравословно състояние и се свързват пряко с начина на живот, при търновлии става ясно, че:

- Най-висок процент са подложени на ежедневен стрес – 45,8%;

-41,7% смятат, че не се хранят правилно;

- 39,6% пушат;

- 31,3% редовно употребяват алкохол.

Определят ли се като здрави търновлии?

Интересно е да се отбележи, че както в предишните градове така и болшинството от жителите на старата ни столица се самоопределят като по-скоро здрави – 62,5%. В тази категория до момента убедително води Варна със 72,2%. Друг процент, който прави добро впечатление във Велико Търново - 37% от анкетираните предпочитат да се справят със здравните си проблеми като комбинират природни и лекарствени продукти, а почти 30%, се обръщат към специалист още при първи симптоми на здравословен проблем.

От какво се оплакват хората във Велико Търново?

Голям процент от анкетираните във Велико Търново се оплакват от проблеми със стомаха и черния дроб, затова пък цели 72,9 % не знаят, че чрез профилактика, тези проблеми могат да бъдат облекчени значително.

Някои от причините за проблемите са честият прием на антибиотици, натравяния, бактериални и вирусни инфекции. Те нарушават нормалната чревна флора, която се възстановява с приема на лактобацили, познати като пробиотици.

Друга причина е липсата на ензими, породена от стрес, нередовно и непълноценно хранене, честото посягане към junk food. Недостатъчен прием на храни съдържащи ензими като ядки, варива, цитруси, също могат да допринесат за стомашния дискомфорт. При липса на ензими, храната не се разгражда и се нарушава моториката на червата. Получават се подуване, газове и забавен метаболизъм.

В черния дроб се обработват и разграждат веществата, които приемаме. Чернодробните ензими са тези, които вършат „черната работа“ по разграждането. Злоупотребата с алкохол, тютюнопушенето, лекарствата, както и някои вируси и паразити, могат да предизвикат увреждания на черния дроб. Специалистите съветват - диета и допълнителен прием на природни екстракти, съдържащи ензими, които макар и естествена част от храносмилателната система, често се оказват в недостатъчно количесто. Билковата терапия също може да помогне, но за избягване на съмнения е препоръчително да посетите Вашия лекар.

На второ място във Велико Търново, се нареждат хората страдащи от нервност, раздразнителност и безсъние.

Основните причини за тези състояния са стрес, нарушен режим сън-почивка, преумора, социални фактори, прием на невро-стимуланти, алкохол, тютюнопушене.

Специалистите съветват да обърнете сериозно внимание на тези симптоми, защото те свидетелстват за фактори, които могат да отключат много по-сериозни проблеми, които често са необратими.

Посетете лекар и психотерапевт. Те ще открият причината и ще ви назначат режим и лечение.

Симтомите при нервност, раздразнителност и безсъние се повлияват добре от валериан, мента, глог, маточина, жълт кантарион, мак, витамин В6, мелатонин. Тези природни екстракти отпускат, релаксират, не водят до пристрастяване, но това, което трябва да знаете е, че те действат с натрупване, а не с еднократен прием.

Може да обобщим всичко това със съвета на д-р Добролюб Добрев ОПЛ в гр.Пловдив

“Средиземноморска диета, избягване на наситените мастни киселини (маргарин) разходки и дишане на “зелен въздух”, приемане на хранителни добавки в завимост от вредните фактори, на които е подложен всеки един от нас. Така ще избегнем сериозните заболявания и приема на лекарства.” - чуйте какво още ни съветва доктора ТУК

Следващата спирка на проучването е на 25-ти септември - петък, в град Сандански.

Кампанията се осъществява с подкрепата на Български фармацевтичен съюз.

Асоциацията на Производителите и Вносителите на Хранителни Добавки в България (АПВХДБ) е създадена през 2004 г., тя обединява 25 от водещите производители и вносители нахранителни добавки, които представляват 80% от българския пазар.

АПВХДБ е член на EHPM (Европейска Федерация на Асоциациите на Производители на Продукти за Здравето) и IADSA (Международен Алианс на Асоциациите на Хранителните Добавки)

Основната цел, която си поставя Асоциацията с проучването “За нашето здраве”е, да постави на фокус темата за здравето пред всеки един българин и да провокира в него разбиране и желание за профилактика и превенция, чрез физическа активност, рационално хранене и приемане на натурални екстракти под формата на хранителни добавки. Комбинацията от тези три активности, се оказва най-прекият и безболезнен път към намаляване факторите, водещи до заболявания и повишава жизнеността и здравето на нацията, както от своя страна недвусмислено доказват статистическите данни при най-здравите народи в Европа.